Για τα 200 Χρόνια από τη Γέννηση του Karl Marx, Μέρος Ι: Ο κατά Marx Προσδιορισμός της Παραγώγου Συνάρτησης και το Όριο της Συνάρτησης του Ποσοστού Κέρδους
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΑΡΙΟΛΗΣ
Σειρά Δημοσιεύσεων Οικονομικού Τμήματος, Αρ. 69
Εισαγωγή
To Μάιο του 2018, o Γενικός Γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, και Πρόεδρος της χώρας, Xi Jinping, σε κεντρική ομιλία του για τα 200 χρόνια από τη γέννηση του Marx, η οποία έλαβε χώρα στη «Μεγάλη Αίθουσα του Λαού» στο Πεκίνο, επεσήμανε ότι:
“Στα τελευταία χρόνια της ζωής του, ο Marx μελέτησε νέα επιστημονικά πεδία και έγραψε μεγάλο όγκο σημειώσεων γύρω από την Ιστορία, την Ανθρωπολογία, και τα Μαθηματικά. […] Δύο αιώνες μετά, παρά τις τεράστιες και βαθειές αλλαγές που έχουν γίνει στην ανθρώπινη κοινωνία, το όνομα του Karl Marx εξακολουθεί να είναι σεβαστό σε όλο τον κόσμο, και η θεωρία του εξακολουθεί να λάμπει με το λαμπρό φως της αλήθειας. Ο Marx είναι ο μεγαλύτερος στοχαστής της σύγχρονης εποχής.”.
Πριν από 136 χρόνια, ο Friedrich Engels, στον επικήδειο που συνέταξε για τον Karl Marx, τόνιζε:
“Όπως ο Δαρβίνος ανακάλυψε το νόμο εξέλιξης της οργανικής φύσης, έτσι ο Marx ανακάλυψε το νόμο εξέλιξης της ανθρώπινης ιστορίας. […] Ο Marx ανακάλυψε επίσης τον ειδικό νόμο κίνησης του σύγχρονου κεφαλαιοκρατικού τρόπου παραγωγής. […] Ο Marx, όμως, έκανε ανεξάρτητες ανακαλύψεις σε κάθε τομέα που ερεύνησε, ακόμα και στα Μαθηματικά.”.
Ποια ήταν, άραγε, η κύρια «ανεξάρτητη ανακάλυψη του Marx στα Μαθηματικά»; Αυτό έγινε πλήρως γνωστό μόνο όταν δημοσιεύτηκαν, το έτος 1968, τα επονομαζόμενα Μαθηματικά Χειρόγραφα του Marx, από το Ινστιτούτο Μαρξισμού-Λενινισμού της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Σοβιετικής Ένωσης (στη ρωσική και γερμανική γλώσσα). Τα Μαθηματικά Χειρόγραφα εκτείνονται σε πάνω από 1000 φύλλα, γράφτηκαν από το 1858 έως το 1883, και η ύπαρξή τους έγινε γνωστή, κατά πρώτον, από σχετική αναφορά του Engels στον Πρόλογο της 2ης έκδοσης (23 Σεπτεμβρίου 1885) του έργου του με τίτλο: Αντι-Ντύρινγκ (βλέπε Ένγκελς, [1878] 2006, σελ. 16). Πάντως, αρκετά αντιπροσωπευτικό, καίτοι μικρό, τμήμα του υλικού είχε δημοσιευτεί το 1933, για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Marx, στο σοβιετικό περιοδικό Pod Znamenem Marksizma (Υπό τη Σημαία του Μαρξισμού), και σε μετάφραση στη ρωσική γλώσσα.
Κατεβάστε ολόκληρο το κείμενο της δημοσίευσης εδώ.