Έφυγε ο Τάσος Σταυρόπουλος

Σταυρόπουλος

 

Με μεγάλη οδύνη αποχαιρετούμε τον φιλόλογο-συνταξιούχο εκπαιδευτικό Τάσο Σταυρόπουλο, ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου μας.

Ο  Τάσος, με καταγωγή από την Ηλεία, πολιτικοποιήθηκε μέσα στα χρόνια της Δικτατορίας. Σε όλη του την ζωή υπήρξε άνθρωπος ακέραιος, με σπάνια ανιδιοτέλεια, ευθύς, ειλικρινής, ευγενικός, αγαπητός, και αταλάντευτος κομμουνιστής, αλλά χωρίς να παραμείνει σε ένα μόνο κόμμα ή οργάνωση. Ο τελευταίος  σταθμός της πολιτικής του διαδρομής ήταν η οργάνωση ΣΧΕΔΙΟ Β, στην οποία διετέλεσε και Γραμματέας της: Ίσως, ήταν ο άνθρωπος που τη χαρακτήρισε περισσότερο από όλους. Επέμεινε πάρα πολύ, αλλά «μάταια», στην προσπάθεια συνάντησης και ενότητας της «εκτός των τειχών Αριστεράς».

Ως δάσκαλος ήταν σπάνιος, τόσο κατά τα λίγα χρόνια που εργάστηκε σε φροντιστήρια όσο και κατά τις δεκαετίες που εργάστηκε στη δημόσια δευτεροβάθμια εκπαίδευση. «Δόθηκε» και στους συναδέλφους του, μέσα από τον συνδικαλισμό. Υπηρέτησε τους άλλους και τον κλάδο του. Ίσως, είναι ο μακροβιότερος πρόεδρος ΕΛΜΕ στην ιστορία των σωματείων των καθηγητών. Επί 25  χρόνια δεν δίδασκε μόνο στα σχολεία της Ανατολικής Αττικής, αλλά ήταν και ο πρόεδρος της Ε. ΕΛΜΕ ΑΝ. ΑΤΤΙΚΗΣ. Ακόμα και όταν συνταξιοδοτήθηκε, πρωτοστάτησε στο σωματείο συνταξιούχων εκπαιδευτικών. Και εκεί πάλι αναγνωρίστηκε το ήθος και η αγωνιστικότητά του, και έγινε ο πρόεδρός του.  Όπως υπηρέτησε τους συναδέλφους του πριν,  έτσι συνέχισε και μετά.  Ο Τάσος Σταυρόπουλος ήταν  από τους βασικούς πρωταγωνιστές του κινήματος για την υπεράσπιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εκπαιδευτικών, με γνώσεις για το ασφαλιστικό σύστημα που θα ζήλευε και ο πιο εξειδικευμένος εργατολόγος, γνώσεις τις οποίες μοιραζόταν ακούραστα και με ανιδιοτέλεια, σε εκδηλώσεις, κείμενα, στο τηλέφωνο, πάντα στο πλευρό κάθε εκπαιδευτικού, κάθε Συλλόγου ΠΕ, ΕΛΜΕ, συλλογικότητας.

Μαζί με όλα, επέμενε στην ανάγκη της συστηματικής έρευνας και συγκρότησης πολιτικής για την παραγωγική ανασυγκρότηση της πατρίδας μας, ως μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για να μπορούμε να ελπίζουμε για έναν Ελεύθερο λαό, σε μία Ελεύθερη Ελλάδα. Για αυτό ήταν ιδρυτικό μέλος του Ινστιτούτου μας. Τελικά, μάλλον δεν ήταν τυχαίο που διάλεξε την Πρωτομαγιά για να ξεκινήσει το τελευταίο του ταξίδι.

Τάσο, θα λείψεις πολύ από τους/τις συναδέλφους, το Ινστιτούτο μας, την πολιτική σου παράταξη – την Αριστερά. Ακόμη περισσότερο, όμως, θα λείψεις από τους μαθητές σου.

 

ΙΚΕ Δημήτρης Μπάτσης.

Μάιος 2023

Comments are closed.